header

Passeite

 

het verhaal

 

Lees ook het artikel op Nu.nl:  "Ondernemen over de grens: 'Onze olijfolie komt met zeilschip naar Nederland"

 

De liefde voor Portugese olijfolie kwam door het onderhouden van de kleine hobby boomgaard van de (schoon)ouders. Na enkele jaren helpen plukken ontstond de verbazing waarom de olie toch ieder jaar anders smaakte. Toen is Marije zich gaan verdiepen in het verhaal achter olijfolie en heeft enkele intensieve cursussen van productie tot olijfolie sommelier voltooid.

Het jaar daarop ging alles anders: olijven naar andere olijfpers, de snelheid van de pluk om tot betere kwaliteit te komen, etc. De olie werd op kleine marktjes in Nederland in de weekenden verkocht terwijl ze zelf nog druk aan het werk waren in NL. Passeite, wat staat voor “azeite da familia Passos” (olijfolie van de familie Passos) was geboren.

 

 

terug naar de basis

 

De weekenden vonden ze op een gegeven moment leuker dan het werk doordeweeks en toen wisten ze: wij moeten naar Portugal en nemen de gaard over. Gezien de horeca achtergrond van Gui zijn ze gaan zoeken naar geschikte plek voor een restaurant in Coimbra. Dit zou de basis vormen voor hun avontuur omdat de olijfgaard echt te klein was voor een vast inkomen. Binnen een half jaar stonden ze, na een enkele reis, op de gaard te oogsten. 6 Maanden erop was het restaurant, Passeite, taberna do azeite (olijfolie taverna) open.

Inmiddels zijn ze compleet met 2 Portugees/Nederlandse kids (en een hoop dieren). Terug naar de basis, leven van het land en genieten van de natuur. De gaard is uitgebreid, de productie verhoogd en ze zijn trots op een restaurant dat na 1,5 jaar als 1 van de must-do’s van Coimbra wordt bestempeld. Het kantoor missen ze nog steeds niet. Wel is het hard aanpoten en veel investeren om hun passie verder te kunnen uitbouwen. Met alle tegenslagen van dien, zoals een heftige brand op 15 oktober 2017 waarbij de oudste gaard voor 50% verloren ging. Met inspiratie van deze spreuk “Todays ashes are tomorrow's soil” kijken zij vooruit. Hun missie is om steeds duurzamer te werken zodat ooit onze kleinkinderen kunnen genieten van wat zij hebben gezaaid.

 

zelf ervaren?

 

De producten die ze produceren zijn biologisch maar ze hebben een lichte allergie voor de bodemloze put van EU regelgeving plus kosten die het hebben van dit label met zich meebrengt en doen voorlopig nog zonder. De gaard staat altijd voor iedereen open om zelf te kunnen zien hoe ze aan het werk zijn.

En de olie? Dat kunnen jullie beter zelf ervaren! Bij onze verkooppartners (o.a. Olives & More in Amsterdam) kan er altijd vooraf geproefd worden, een belangrijk aspect in de selectie van een mooie (extra) vergine olijfolie. Of direct in huis via onze webshop  ~ With love from the Passos Family ~

 

     

Assortiment Oliodiolivo

de olijfgaard

De olijfgaard heeft op dit moment meer dan 500 bomen. In 2005 begon de gaard olijven te produceren. Vanaf 2008 is de hobby veranderd in een bedrijf met hulp van de nieuwe Passos-generatie. De zoon van Marjolijn en João, Guilherme en zijn vrouw Marije zijn gepassioneerd begonnen vrienden en familie te benaderen om olijven te helpen plukken. Dit werd een jaarlijks evenement. Aangezien het pluk proces met de hand wordt gedaan door vrienden en familie, worden de olijven en bomen met liefde gevoed. Dit proef je in onze olijfolie!

Passeite-olie is zeer exclusief en alleen verkrijgbaar in speciaal geselecteerde winkels (waaronder Olives & More in Amsterdam) of via de website van Regional Highlights

Oliodiolivo assortiment

Taberna do Azeite

Bent u in Portugal, kom dan eens langs bij het restaurant in Coimbra! Het is het streven van Gui en Marije de schoonheid van de producten te laten proeven door lokale gerechten aan te bieden met de smaak van de beste Portugese olijven en olijfolie. Meer informatie vindt u op onze website: www.passeite.com

Assortiment Olijfolie Oliodiolivo

Sailcargo

Dit is het nieuwste avontuur! Het doel is om emissie-vrij te transporteren en bewustwording te creëren over de vervuiling door de moderne scheepvaart. Ze doen dit door onze producten te verschepen op een wel heel bijzondere manier. 

Het schip, de Nordlys, vaart zonder motor en is misschien wel 's werelds oudste vrachtschip (1873). De Nordlys is actief in de Europese kustvaart. Als een trawler, maar is omgebouwd en kan maximaal 30 ton wijn, olijfolie, cider of andere goederen vervoeren. Naast dat ze goederen transporteert kun je zelf ook onderdeel worden van de crew. Op 29 maart 2018 laden wij onze eerste olijven in Porto. Deze komen naar verwachting rond 16 mei 2018 aan in Scheveningen. 

 

Werk mee!

Wij hebben een oceaan aan mogelijkheden, maar slechts een paar handen. Ben jij een betrokken retailer, heb jij plek voor opslag, ben jij duurzame koerier of wil je bijdragen aan dit avontuur en heb je goede ideeën? Neem dan contact op om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Meer informatie vindt u op de website: www.passeite.com/sailcargo

 

 

 

 

 

ONZE PRODUCTEN

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »