header

Olasagasti  

 

De oorsprong van Olasagasti is geworteld in twee zeeën, de Cantabrische en de Middellandse Zee. Een verhaal dat begint in de late negentiende eeuw, toen Salvatore Orlando Nonno voor het eerst voet zette aan de kust van Getaria. Hij werd één van de Italiaanse pioniers die de technieken van het zouten introduceerde aan Cantabrische kust, waar dit tot dan toe nog onbekend was.

Salvatore's huwelijk met een Baskische, Simona Olasagasti, bracht 6 kinderen en een aantal bedrijven voort. In de jaren daarna werden de producten verder verspreid middels een aantal familiebedrijven. Vandaag is het Matteo Orlando, de kleinzoon van Salvatore en Simona, die de fabriek in Markina runt. 

 

 

het geheime ingrediënt

 

 

De receptuur begint niet in de fabriek, maar een paar kilometer verderop, in de Cantabrische Zee. Ruw, koud maar ook het huis van prachtige vissoorten met een unieke smaak en textuur. Lokale vissers werken hier volgens traditionele kunsten met behoud van het ecosysteem. 

Het andere essentiële ingrediënt is de fabriek. Gelegen op slechts een paar kilometer van de haven van Ondarroa, Lekeitio en Getaria, is dit een garantie op versheid. Er wachten handen van geschoolde werknemers die over alle benodigde vaardigheden beschikken. De faciliteiten zijn modern en voldoen aan alle kwaliteitseisen maar eerbiedigen ook de oude technieken van de voorouders.  

 

     

Visconserven

In Nederland zijn wij niet gewend aan het eten van conserven. Je eet vers, conserven zijn een noodoplossing. In Spanje is het conserveren in blik een ware kunst. De mooiste producten worden er zo verwerkt. Bv gebakken ansjovis in olijfolie, met knoflook en peper. Naast ansjovis wordt hier ook veel witte tonijn verwerkt, de Bonito del Norte. Deze Bonito is er in olie, ‘en escabeche’ (in het zuur) en als Ventresca de Bonito, het buikvlees van de witte tonijn. 

 

Behoud

Bij Olasagasti wil men een bijdrage leveren aan dat wat leeft en waar we van houden:

- De traditionele visserij, met respect voor het ecosysteem van Biskaje, is de beste erfenis die we kunnen overlaten aan onze kinderen 
- Deskundig vakmanschap en de lokale verwerking hebben een positieve invloed op het welzijn van de lokale bevolking.
- Men blijft trouw aan de recepten en smaken van hun voorouders

 

Kwaliteit

De selectie van uitstekende grondstoffen, de traditionele processen en de unieke recepten. Daarnaast strikte hygiëne, veiligheid en zorg voor het milieu. Met dit alles zorgen ze ervoor dat alles altijd perfect is, binnen en buiten het blikje.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »