Crostata (taart met jam)

(printversie)

 

De crostata is snel en simpel te maken en heel erg lekker. De ingrediënten zijn bijna altijd in huis en deze taart is perfect om mee te nemen naar een picknick of een feestje.

In Italië krijgen kinderen vaak een stukje van deze taart als ze uit school komen.

Eet smakelijk! Karin Breet

 

 

Bereiding: 20 minuten

 

Rusttijd: 30 minuten

 

Oven: 30-35 minuten

 

Voor: 6-8 personen

 

 

Ingrediënten

200 gr bloem

120 gr suiker

De geraspte schil van een citroen

120 gr koude boter in blokjes (en extra voor het invetten)

Snufje zout

1 ei +1 eidooier

Ong. 400 gr jam (vaak wordt abrikozenjam gebruikt maar andere soorten zijn ook prima. De jam moet redelijk compact zijn omdat het anders langer duurt om de jam gelei achtig te laten worden tijdens het bakken)

 

Bereiding

Verwarm de oven op 180C.

Kneed snel een redelijk grof deeg van boter, suiker, bloem, citroenrasp en zout. Meng er het ei en de eierdooier doorheen. Kneed het deeg zo snel mogelijk, zo krijg je een mooi bros eindresultaat.

Maak een samenhangende bal deeg, verpak in plastic folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.

Rol 2/3 van het deeg uit met een deegroller tussen twee lagen plasticfolie. Bedek er een dik beboterde taartvorm van ong. 24 cm mee en prik gaatjes in de taartbodem.

Vul de taartbodem met de jam. Rol het andere stuk deeg uit en maak er lange platte slierten mee. Plaats de slierten kruislings op de crostata, net als bij een appeltaart.

Bak de crostata in de oven tot het deeg een kleurtje krijgt, ong. 25-30 minuten op 180C dan nog 5 minuten op 100C. Als de crostata uit de oven komt borrelt de jam. De jam hoort helemaal goed afgekoeld te zijn voor het serveren.

 

Tip: Gebruik eens twee soorten jam, is leuk om te zien en handig als iemand niet van een van de twee smaken houdt.

 

ONZE PRODUCTEN

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »