PAPRIKA WIJN VAN HOF VAN TWENTE

De smaak is excentriek, droog, een beetje pittig en het heeft mooie smaken van groenten.

€ 15,00
INFORMATIE

Vertwenz heeft twee nieuwe wijnen:

Een tomatenwijn en een paprikawijn. Nooit eerder zijn een tomaten- of paprikawijn op de markt gebracht. 

Twee tuinders, een Westlandse tomaten- en een paprikakweker, kwamen ongeveer tegelijkertijd op het idee om van hun product een wijn te maken. 'De rijpste producten zijn het lekkerst, maar die zijn bijna onverkoopbaar', aldus tomatenkweker Theo van der Kaaij. 'En op deze manier kun je er een ander product van maken.'

De tuinders kwamen in contact met een wijnmakerij in Bentelo, bij Hengelo (Overijssel). 'We zijn daar met elkaar aan de gang gegaan om paprika’s klein te snijden en in de knoflookpers te doen. Na dat resultaat is alles begonnen', vertelt paprikakweker Patrick Grootscholten.


Witte kleur
Opvallend is dat de tomatenwijnen een witte kleur hebben. 'Als je het sap een tijdje laat staan, dan zakt de gekleurde pulp naar beneden', verklaart wijnmaakster Ilse Visscher. Wat het recept van de wijnen is, wordt niet verklapt. 'Dat is een geheim en wordt veilig opgeborgen', glimlacht paprikateler Grootscholten.

De eigenaren van driesterrenrestaurant De Librije zijn zo enthousiast dat ze hun naam verbinden aan de Westlandse wijnen. 'Deze wijnen zijn allebei niet voor de grap gemaakt. Ze zijn echt heel goed', aldus chef-kok Jonnie Boer. Zijn vrouw en sommelier Thérèse Boer denkt dat de wijnen een toekomst hebben. 'Zeker omdat je merkt dat de wereld steeds meer met groente en gezondheid bezig is. Als dit aanslaat gaan we zeker met een andere groente nog iets doen.'


Wijngaard Hof van Twente

Roelof en Ilse Visscher zijn in 2000 gestart met Wijngaard Hof van Twente. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en rosé wijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. Op het erf van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken mee op de Wijngaard & Zorgboerderij.


De eerste 7.500 druivenstokken gingen in 2000 de grond in, waarna enige tijd later onze wijnkelder, de wijnmakerij en ons proeflokaal zijn gebouwd. De eerste resultaten, onze wijnen 't Nieuwland rood 2002 en 't Nieuwland wit 2002, vielen in 2004 prompt in de prijzen bij de eerste officiële Nederlandse wijnkeuring. Wijngaard Hof van Twente staat internationaal bekend om kwalitatief hoogstaande wijnen van eigen grond. Op de Austrian Wine Challenge Vienna, afgekort AWC Vienna, worden de Twente wijnen ook regelmatig bekroond.

Met een totaaloppervlakte van 5.5 hectare, verdeeld over drie locaties, biedt Wijngaard Hof van Twente vanuit het mooie Twentse landschap exclusieve kwaliteitswijn. Een unieke bodemsamenstelling, uitgekiende bemesting, een sterke productie beperking en geslaagde kruisingen vormen de basis voor onze kwalitatief hoogstaande wijn. Deze kwaliteit is te danken aan onze druivensoorten. De Regent is een nieuwe blauwe druivensoort, die resulteert in een donkerrode, taninerijke, volle wijn. De Johanniter is een veelbelovende witte druivensoort met een fris en fruitig effect. 't Nieuwland Wit wordt gemaakt van deze druif in combinatie met Solaris. Solaris is een resistente druif die erg rijp wordt in het koelere klimaat. De druif heeft een wat bloemig karakter. Van de Solaris druif is er in 2008 voor het eerst een desertwijn gemaakt.

Verder brengt de Wijngaard Hof van Twente Pinotin, een Cabernet Sauvignon kruising van, Safira, Rondo, Muskat Blue en Palatina.

MEER INFORMATIE OVER DEZE SPECIALIST
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »