SERVISCHE MEZES FEHER 2017 - ORANGE WINE, ALC 13,5%

Mezes Feher, Medenac Beli in het Servisch, komt van een wijngaard in de buurt van Sremski Karlovci. De smaak wordt gedomineerd door tonen van linden thee, sporen van kruiden, hooi, gedroogd fruit, walnoot, bittere amandel in de afdronk.

€ 20,65
INFORMATIE

Mezes Feher, Medenac Beli in het Servisch, komt van een wijngaard in de buurt van Sremski Karlovci.

In de buurt van het vulkanische Fruška-Gora-gebergte, is de bijna uitgestorven Mézes Fehér- druif, letterlijk ‘honingwit’ (in het Servisch Medenac Beli) zeker een toepasselijke naam. De variëteit is vroegrijp in augustus, maar wordt geoogst in oktober. De druiven zijn geplukt met ongeveer 20% botrytis. Ongetwijfeld is de aantasting door de "edele rotting" of Botrytis Cinerea de meest befaamde wijze om likoreuze wijnen te maken.  De botrytis schimmel zorgt er voor dat het water uit de druif verdampt door de pel van de druif als het ware te perforeren. Op deze manier veroorzaakt zij in de druif een fysologisch proces waarbij een concentratie van de suikers , een verhoging van de glycerine optreedt en een accentuering van de zuren optreedt. 

Bij aankomst in de wijnkelder wordt de oogst in zijn geheel gekneusd en lichtjes aangedrukt. Een koude maceratie voor de gisting gedurende 2-4 dagen draagt bij aan de extractie van de kleur en geeft soepelere en fruitigere wijnen als resultaat. Vervolgens worden de druiven gedurende 16 maanden in vaten gedrukt waarna ongefilterd gebotteld. 

Zeer complexe en onconventionele wijn. Alsof je droge szamorodni, traditionele tokaj wijn, aan het drinken bent zonder die specifieke sherryachtige aroma’s. De smaak wordt gedomineerd door tonen van linden thee, sporen van kruiden, hooi, gedroogd fruit, walnoot, bittere amandel in de afdronk.

Onno Kleyn in de Volkskrant magazine van 16 februari 2019:

"Voorts behoud ik mij het recht voor mezelf te allen tijde tegen te spreken.’ Dat zei Federico Fellini en die uitspraak heb ik even nodig. Want vandaag prijkt hier een wijn die nogal afwijkt van wat ik doorgaans bejubel. Hij schurkt namelijk tegen ‘natuurwijn’ aan, u weet wel, wijn zonder toegevoegde sulfieten.

Maar dat is hij niet, het gaat veeleer om een product dat ons een eeuw of wat terug brengt in de tijd. Kijk eens hier: we nemen een zelfs in Servië bijna vergeten druif, de mézes fehér, ‘honingwit’, en maken er ‘oranje wijn’ van door hem een paar dagen op zijn schillen te laten weken en fermenteren, iets wat bij wit normaal niet gebeurt. Het levert een kleur op die tegen oranje aan zit, plus een afwijkende, volle, stevige smaak, anders dan rosé, anders dan rood, anders dan wit. Eigen.

Een deel van de druiven had trouwens wat edelrot gehad, botrytis cinerea, en was heel laat geoogst. Waar ik in zo’n drank op grond van de kleur dan oxidatie vermoed – sherrygeur – was die afwezig. Schoon, helemaal droog, geurtjes van abrikoos en citrus, krachtige smaak. Fantastisch, maar niet goedkoop."

Druivenras: Mezes Feher

Serveren bij: Oosterse, pittige keuken, rijke vis- en kruidige vegetarische gerechten.

Alcohol percentage: 13,5%

Schenken: 14°C – 16°C

MEER INFORMATIE OVER DEZE SPECIALIST

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »