header

Vondelkoeken, dat is andere koek! Uit Deventer 

 

Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De geschiedenis van Deventer Koek gaat zelfs terug naar 1417 als het stadsbestuur van Deventer strenge regels vastlegt voor de bereiding van de koek. Dit moest zorgen voor constante kwaliteit en een lange houdbaarheid. Iedereen kent wel de bekende Bussink Deventer kruidkoek. In de jaren 70 kwam daar nog een andere koek bij: de Vondelkoek!

 

Het oorspronkelijke recept van deze koek komt uit Raalte waar bakker Hein van de Luycken de zachte koek met krokante buitenkant in het leven heeft geroepen. Pas ergens in de jaren 70 werd het geheime recept op ambachtelijke wijze in Deventer doorontwikkeld en gebakken. Bakker Frans Ruhof bakte tot 1995 zijn zeer geliefde Vondelspeculaas jarenlang in zijn bakkerij aan de Joost van den Vondellaan in Deventer. Vandaar de naam Vondelkoeken.

 

Inmiddels heeft kleinzoon Gijs het geheime recept van zijn opa Frans gekregen en zet hij de traditie van het bakken van de Vondelkoeken voort in zijn eigen bakkerij aan de Ootmarsumsestraat in Almelo. Hij wordt hierbij geholpen door zijn kameraad Anthony van Duiven. 

Vader Bob doet daarbij de marketing en opa Frans is op de achtergrond nog betrokken door iedere week een koek te testen.

 

De koek is een begrip in het Oosten van het land!

 

De Vondelkoek heeft er een ‘zusje’ bij: de Revolution koek!

Tijdens zijn bakkersopleiding heeft Gijs stage gelopen bij De Librije, het sterrenrestaurant van topchef Jonnie Boer. Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan waarvan de Vondelkoek Revolution - met een twist van Jonnie Boer het resultaat is. Een krokante koek met een kruidige en anijsachtige smaak! 

 

Vandaag de dag gebruiken ze bij Vondelkoeken nog altijd dezelfde ingrediënten op dezelfde ambachtelijke manier van vroeger. De koek wordt met de hand gemaakt en heeft een opmerkelijk gewicht van 250 gram. Je kunt er dus lekker van delen!

 

De Vondelkoeken kun je invriezen en wel 6 maanden bewaren. Door de speciale zachte structuur blijft de kwaliteit behouden. Wanneer je de koeken 45 minuten voor gebruik uit de vriezer haalt zijn deze heerlijk vers om te nuttigen. Neem de tijd om ervan te genieten!

 

Donders lekker! 

 

     

Unieke smaakcombinaties

Wij hebben 4 smaken voor u geselecteerd:

Original een heerlijke chewy koek naar origineel Vondelrecept.

Original Chocolate met 100% Belgische chocolade.

Twents Honing Tripel met lokaal Twentebier.

Revolution met een twist van Jonnie Boer met authentieke specerijen en noten.

Familie recept

Het recept vindt zijn oorsprong in Raalte. Na de oorlog is bakker Hein van de Luycken begonnen met het bakken van de heerlijke zachte speculaas met krokante buitenkant. In de jaren '70 werd dit recept verder ambachtelijk ontwikkeld. Dit recept is al die tijd bewaard gebleven en wordt nog steeds met trots gebruikt. En dat kun je proeven! Vandaag de dag worden nog steeds dezelfde ingrediënten gebruikt. Enige verschil is dat er behalve speculaas nu meer smaken zijn.

Met de hand gebakken 

Elke koek wordt met de hand gebakken door Gijs in de eigen bakkerij in Almelo. Hij wordt hierbij geholpen door zijn maat Anthony van Duiven.

 

 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »