Fava: puree van gele spliterwten

(printversie)

 

 

Fava

Fava is een Grieks voorgerecht. Het is een romige, smakelijke puree van gele spliterwten geserveerd met olijfolie en citroen.

 

Ingrediënten voor 4 porties:

250 gram gele spliterwten

1 ui

1 wortel

2 salam bladeren of laurierblad

Sap en rasp van de schil van een ¼ citroen

5 à 6 eetlepels extra vergine olijfolie (bijv. KUKUZI olijfolie)

Zout/peper naar smaak

voor de garnering: bosui, citroen, brood

 

Bereiding:

Was de spliterwten in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.

Snijd de ui en wortel in grove stukken. Smoor de ui en wortel in olijfolie langzaam gaar, laat de ui niet bruin worden. Voeg de erwten en de salam bladeren toe en bak even mee. Voeg zoveel water toe dat de erwten ongeveer 1 cm onder water staan en voeg de citroenrasp toe.

Breng aan de kook en laat op laag vuur de erwten zachtjes gaar koken in ongeveer 40 minuten. Regelmatig doorroeren en voeg de laatste 10 minuten zout en peper toe.

De bonenpuree is klaar als het zacht en romig is. Verwijder de salam bladeren, pan afdekken met een theedoek en deksel er stevig op. Puree ongeveer 30 minuten laten uitstomen. Voeg citroensap en olijfolie toe en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel.

Serveer in een wijde schaal met wat bosui en schijfjes citroen. Lekker als voorgerecht met stevig brood. Of als bijgerecht bij vis met brood en een salade.

  

Gele spliterwten zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde groentewinkels, natuurvoedingszaken en toko’s. Salamblad is verkrijgbaar bij de toko.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »