Pimentón

 

Pimentón 

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika’s. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Verse paprikapoeder is diep- tot helderrood; veroudering en smaakverlies van het poeder kunnen zichtbaar worden aan een verkleuring naar lichtbruin.

Er zijn verschillende soorten paprikapoeder:

  • de milde soort – met een zoetige smaak, die bereikt kan worden door voor het malen de zaden te verwijderen. 
  • de pikante soort – pittig van smaak maar milder dan cayennepeper. Om deze smaak te bereiken worden wat zaden mee gemalen, waardoor het paprikapoeder ook wat lichter van kleur is dan de hierboven beschreven soort. 

Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.

Vers paprikapoeder heeft een heldere tomaat rode kleur. Omdat paprikapoeder vocht aantrekt en onder invloed van licht in kwaliteit afneemt, moet het poeder donker en droog bewaard worden, waarbij het poeder goed moet worden aangedrukt. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »