header

Adriaan de Smaakmaker

 

Wat doen een Engelsman en een van oorsprong Brabantse in Maastricht? 

Dat is een lang verhaal...!

 

In het kort

In het kort: James en Angeliek ontmoetten elkaar in Frankrijk. James had veel ervaring in de hotelwereld en Angeliek werkte al een aantal jaren als kok.

 Samen een eigen bedrijf, dat was hun droom. Iets culinairs. 

Na de geboorte van hun dochter verhuisden ze naar Maastricht. 

Toen in 2004 opvolgers werden gezocht voor Adriaan de Smaakmaker, die met liefde de zaak konden voortzetten, hoefden James en Angeliek niet lang na te denken: dat zijn wij! 


Adriaan

Adriaan de Smaakmaker is al sinds 1985 aan de St. Pieterstraat 36 te vinden.

 De eerste eigenaar en oprichter van de winkel heette, hoe kan het ook anders, Adriaan. 
Hij maakte al de overheerlijke Maastrichtse kruidenmosterd, jams, azijnen, vinaigrettes en mayonaises. De bereiding van alle producten vond plaats achter in de winkel, op ambachtelijke wijze met alleen natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. 

James en Angeliek gingen hiermee door en de winkel kreeg steeds meer naamsbekendheid, zelfs tot in Japan.

 

Trots!

Sinds 2005 zijn James en Angeliek de trotse eigenaars.
 Trots, inderdaad, dat zijn zij, op dit kleine, unieke ambachtelijk bedrijf. Nog steeds produceren zij alles achter in de winkel en de ruimte is hierdoor altijd gevuld met de geur van kruiden en specerijen.
 Het assortiment is uitgebreid. Zo zijn er naast de inmiddels beroemde wiemelkesjam nu ook echte Engelse marmelade en lemon curd te verkrijgen.

 Stil staan ze nooit, ze bedenken ieder seizoen wel weer een nieuw creatie.

 

Kom eens langs want Adriaan moet je ervaren met je zintuigen!

 

     

Mosterd

Alle mosterd wordt achterin de winkel geproduceerd. 
Er zijn diverse soorten: 
Maastrichtse kruidenmosterd (rond en licht pittig, lekker bij alles), dillemosterd (bij kaas en in vissauzen of dressings), honing-tijmmosterd
(om vlees te marineren, voor soep/dressings en heerlijk om zo te eten), venkelmosterd    
(bij kaas en voor vissauzen), Kaapse mosterd
(rond van smaak met honing en Kaapse kruiden), grove mosterd (goed pittig, voor de liefhebber, en ook heerlijk voor soep) en groene mosterd (met dragon en kervel, heerlijk bij gegrild vlees).

Chutney

Chutney vindt zijn oorsprong in India en komt van het woord chatni. Het is een soort ingedikt mengsel van fruit, uien, azijn, suiker, specerijen en kruiden en wordt als begeleider bij rijst en curry’s geserveerd. De Engelsen hebben in de koloniale periode de chutney naar Europa gebracht, waarvan de mangochutney wel de meest klassieke is geworden. De Engelsen bedachten zelf vele soorten chutneys en ze werden net als “pickles” geserveerd bij kaas, koud vlees, paté en op sandwiches. Je eet chutney’s dus als begeleiding bij een bepaald gerecht. Koud maar warm kan ook. Het assortiment aan chutney’s varieert steeds en is afhankelijk van de seizoenen.

Proeverijen

Adriaan de Smaakmaker organiseert op reservering proeverijen voor groepen van minimaal 4 en maximaal 12 personen. In de winkel vertellen zij over de geschiedenis van het bedrijf.
 Over hoe zij alle producten bereiden en waar de grondstoffen vandaan komen. Al vertellende laten zij u proeven van onder meer mosterd en chutney`s, begeleid door ambachtelijk brood, kaas en paté. Natuurlijk is er ook tijd om vragen te stellen.

De proeverijen worden tijdens de openingstijden van de winkel gehouden, behalve op zaterdag. Afwijkende tijden zijn in overleg ook mogelijk. De proeverij kan worden uitgebreid met een glas Maastrichtse witte wijn.

Duur: ± 20 minuten

 

Wilt u reserveren of heeft u nog vragen of ideeën,
 neem dan contact op via telefoonnr. 043-3258865 
of via [email protected]

 

ONZE PRODUCTEN

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »