header

Bosbessenkwekerij La Française  

 

De bosbessenkwekerij kent al een lange geschiedenis.

 

Aan de Kwekkeboomweg tussen Enschede en Buurse zijn eind zestiger jaren de eerste struiken aangeplant van de canadese bosbes. Dit is familie van de inheemse bosbes. Inmiddels worden dit blauwe bessen genoemd, destijds nog 'bosbes'. (Vandaar onze naam 'bosbessenkwekerij'.) De canadese bosbes is een veel hogere struik dan de inheemse, geeft grotere en zoetere vruchten, maar het aroma van de inheemse bosbes is sterker. Het vruchtvlees van de canadese bosbes is wit, in tegenstelling tot het blauwe vruchtvlees van de inheemse. Van meet af aan worden de vruchten met de hand en rijp geplukt voor consumptie, voornamelijk door scholieren.

Midden zeventiger jaren is er een tweede veld met struiken aangeplant aan de Willemsbeekweg in Enschede. Inmiddels is dit het hoofdveld. Bij de teelt worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook niet voor het onkruid. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van organische meststoffen. Dit betekent dat de teelt arbeidsintensief is, maar volledig schoon en natuurzuiver.

 

 

Wist u dat dit kleine besje ontzettend gezond is? 

 

Het besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. 

 

     

zelfpluk

In een omgeving waar de stilte nog de boventoon kan voeren kunt u zelf mooie dikke blauwe bessen plukken, zoveel als u wilt. Het bosbessenveld is voor iedereen goed toegankelijk. De bessen groeien aan struiken van gemiddeld twee meter hoog.
Zowel groot als klein kan zonder veel moeite plukken. Als u de poort binnenkomt, zal iemand u uitleggen waar u kunt plukken en hoe u het best kunt plukken. Kijk hier voor een impressie

 

Wanneer is het zelfplukseizoen? Meer informatie op: www.bosbessenkwekerij.nl

Streekmarkt Delden

U kunt de bessen en bessenproducten online kopen of aan de Willemsbeekweg, maar het is ook een aanrader eens een van de markten te bezoeken waar we staan.

We zijn deelnemer van de Stichting Streekmarkt Delden: www.streekmarkttwente.nl

 

De Stichting Streekmarkt Twente organiseert elke eerste zaterdag van de maand een streekproductenmarkt in Delden op het mooie plein van de oude Blasiuskerk van 9 tot 15 uur.

recepten  

Binnenkort vindt u hier de heerlijkste recepten met blauwe bessen. Variërend van taarten en desserts tot drankjes. 

 

ONZE PRODUCTEN

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »