Het verhaal achter de Twentse Krentenwegge

 

Een krentenwegge is een Twents feestbrood dat wel langer dan een meter kan zijn. Het is niet alleen langer en breder dan een gewoon krentenbrood, maar ook rijker gevuld met krenten, rozijnen en speciale kruiden en specerijen die de typische smaak naar voren laten komen, waardoor de smaak voller en smeuïger wordt.

Het geheim?

Dat schuilt in het bakproces. Een wegge wordt gebakken in een oven waarvan de temperatuur al dalende is. Wij noemen dat in de bakkerij “bakken bij een afliggende of aflopende oven”. Een krentenwegge wordt in een grote rechthoekige bak gebakken, zonder deksel. Het bakproces neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

De Geschiedenis

Tot in het begin van de twintigste eeuw was gebak nauwelijks bekend op het Oost-Nederlandse platteland. Een slagroomtaart kon alleen bij een bakker in de stad besteld worden. Als er iets te vieren viel, dan bakt(e) de lokale bakker een krentenwegge. Nog steeds is dit een bijzonder brood dat aan een verjaardag, jubileum of geboorte een extra feestelijk tintje geeft. Daarnaast ook veel gebruikt als relatiegeschenk of eindejaarsgeschenk. Vraag bij ons naar de mogelijkheden!

Kraamschudden

In Twente is het aanbieden van een krentenwegge een oeroude traditie, zeker bij de eerstgeborene. Dit aanbieden gaf blijk van een hechte gemeenschap. Van oudsher is deze bedoeld als geboortegebak.

In de tijd dat er nog geen kraamzorg was, namen de buurvrouwen deze taak op zich. Ongeveer twee weken na de geboorte van het kind gingen de “noabervrouwen” op kraamvisite en boden ze de kraamvrouw een krentenwegge aan. Zo kon de kraamvrouw ook meteen trakteren. Tijdens dit kraambezoek werd het pasgeboren kindje min of meer officieel in de buurt opgenomen. Dit gebruik wordt kraamschudden genoemd. Een praktische reden waarom het eten van krentenwegge goed is na de bevalling: in krenten en rozijnen zit ijzer wat goed is voor moeders die borstvoeding geven. Moedermelk bevat weinig ijzer en op deze manier wordt het ijzergehalte op pijl gehouden.

Een Krentenwegge, een uniek cadeau!

Wie in het oosten iets te vieren heeft, doet dat met een krentenwegge. Een origineel streekproduct cadeau geven met uw logo erop? Bij ons kan het! Leuk voor een verjaardag, relatiegeschenk, geboorte of bij het behalen van een diploma of rijbewijs.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »