ARBEQUINA EXTRA VERGINE OLIJFOLIE | LES COSTES | LIMITED EDITION | SP

Nieuwe oogst Extra Vergine olijfolie geperst van Arbequina olijven van bomen tussen de 200 en 400 jaar oud. De smaak is zacht, rijp en aards, tonen van noten en chocola, zacht bittertje en pepertje. Gelimiteerde oplage, elke fles is genummerd.

€ 21,50
INFORMATIE

Les Costes

Les Costes een landgoedolie, een zeer speciale ongefilterde arbequina-olijfolie van dezelfde producent van L'Estornell. Dit verschilt doordat het product ongefilterd is, afkomstig is van bomen van meer dan 200 jaar oud, elk jaar een beperkte productie heeft en verschilt van L'Estornell in zijn smaakprofiel. Het kan bijna omschreven worden als geklaarde boter!

 

Les Costes is een landgoed van de familie Vea in de provincie Lerida, Catalonië, Spanje. Catalonië is een van de zeventien autonome gemeenschappen van het Koninkrijk Spanje en bestaat uit vier provincies: Barcelona, Girona, Lleida (Lerida) en Tarragona.

 

De bomen, het land en het klimaat…

Dit specifieke deel van hun totale landgoed werd in 1942 gekocht door Don Domingo Vea Santclement en bevatte oorspronkelijk ongeveer 350 olijfbomen van de variëteit Arbequina. Door de jaren heen zijn er meer hectares gekocht op het aangrenzende terrein, vandaag omvat het 3250 olijfbomen van dezelfde variëteit - Arbequina. De bomen in dit specifieke landgoed zijn gemiddeld meer dan 200 jaar oud en sommige zijn meer dan 500 jaar oud! Deze gewaardeerde Arbequina-bomen, gelegen op een heuvel die ooit een oud bos was, leven in de rijke minerale samenstelling van de oude landen. De Arbequina-olijf vindt zijn oorsprong in Spanje en in het bijzonder in deze regio van Spanje. Deze Leridiaanse arbequina-bomen worden beschouwd als het origineel waar alle andere vandaan komen!

 

Les Costes onderscheidt zich door de moeilijk bereikbare kleine terrassen wat het boeren erg moeilijk maakt. Regen is schaars in dit Catalaanse gebied en de winters kunnen streng zijn. De temperaturen variëren het hele jaar door van zeer warm tot zeer koud. De resulterende olijven aan deze bomen zijn relatief klein, gemiddeld slechts ongeveer 20 kilo per boom. Om een liter van deze olie te verkrijgen, zijn tien van twaalf kilo olijven van deze bomen nodig. Er worden geen chemicaliën gebruikt bij de teelt van de olijfbomen, er worden geen pesticiden, geen insecticiden, geen chemische meststoffen gebruikt. Deze olie voldoet aan de strengste biologische normen.

 

De olijf...

De zware omstandigheden die deze bomen elk jaar doormaken - enorme temperatuurverschillen, het gebrek aan regen, de moeilijk te bewerken grond resulteert echter in een olijf die, zoals Gerard Vea (5e generatie familie) zegt, "een geweldig karakter heeft"! Beperkte productie van deze bomen betekent niet beperkte kwaliteit. De taaiheid resulteert in buitengewone olijven en natuurlijk buitengewone olijfolie. De bomen worden constant in de gaten gehouden door het personeel om te beslissen wanneer de olijven rijp zijn om te oogsten. Het waren de vaders en grootvaders van dezelfde arbeiders die al generaties lang naar dezelfde bomen kijken. Wanneer deze experts voelen dat de olijf rijp is, wordt het verzamelen of oogsten met grote zorg gedaan, waarbij wordt geprobeerd de kwaliteit van de olie niet in gevaar te brengen. Slagen of sneden in de olijf zouden het oxidatieproces of zelfs de fermentatie van de olijf versnellen, met desastreuze gevolgen voor de kwaliteit van de olie.

 

De olijfolie....

De olijven worden koud geperst in schone omstandigheden en zeer snel nadat ze zijn geoogst, behouden ze een zeer lage zuurgraad. Een lage zuurgraad is een essentiële factor om de olie smaakvoller en beter te laten smaken. Dhr. Veá heeft de modernste technieken geïntroduceerd, terwijl hij de meest rigoureuze traditionele methoden voor de teelt en selectie van de olijf heeft behouden. Hij volgt de traditionele familie "obsessie" dat alleen de beste olijfolie de naam VEÀ mag dragen. Les Costes is een complexe ongefilterde Arbequina-olijfolie met een dikke zijdezachte textuur met een fris nootachtig aroma. Het heeft een grote rijpe complexe maar milde smaak met aanhoudende nuances van gedroogd fruit en amandelen met een milde peperige afdronk met een lichte chocolade terugkeer. Het is geweldig om te gebruiken over gegrilde vis of groenten of alleen met het juiste brood.

MEER INFORMATIE OVER DEZE SPECIALIST

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »